Schaakclub    D elfzijl   A ppingedam   C ombinatie

 

 

 

 

DAC - Bedum
Nosbo klasse 1B, ronde 4, maandag 15 januari 2018

BEDUM WINT VERDIEND.

De wedstrijd tegen Bedum werd vooraf gegaan met de mededeling dat onze penningmeester Bert van Till was overleden. Hoewel hij behoorlijk gehandicapt was, was hij bijna altijd op de club met onverbeterlijke optimisme aanwezig. Leunis Maas vertelde dat overwogen was de wedstrijd uit te stellen maar dat Bert van Till niet van dergelijke fratsen hield, dus werd er geschaakt.

Bedum is een vergelijkbare ploeg als DAC. De gemiddelde rating is volgens mij iets hoger maar vorig jaar wisten we nog te winnen. Dan de wedstrijd.

Kuipers van Bedum kwam heel snel met Bert Steenhuizen remise overeen. Deze remise werd gevolgd door nog drie andere remises nl Kloosterman - van 't Veld, Verhoog - Smit en Bagavac - Schuit. Ons topviertal haalde dus 2 uit 4. Voor mijn gevoel een best aardig resultaat. Zeker gezien de rating van de spelers.

Aan bord vijf speelde Vos tegen Bakker. Bakker permitteerde zich een paar zwakkere zetten, kwam in een mindere positie en moest later opgeven.  Een 3-2 voorsprong. Aan de laatste drie borden speelden  Molenhuis, Kuiper en Klein. Toch spelers die bekend staan om hun strijdlust. Het is dan ook jammer dat deze avond strijdlust alleen onvoldoende was. Molenhuis verloor van oud-DACspeler van der Berg. Van der Berg wordt op een site nog genoemd als een sympathieke leraar maar als tegenstander bij het schaken zie je er weinig van terug. Kuiper speelde tegen de sterke Hofstra. Deze schaker lijkt de afgelopen jaren wat aan kracht te hebben ingeboet maar hij kan nog genadeloos uit de hoek komen. Een nederlaag. Als laatste, als zo vaak, moest Klein de strijd staken. Dit keer  dus geen jubelverhaal over onze Paul.

Kortom een verdiende 5/3 nederlaag. Bedum bivakkeert in de hoogste en wij in de laagste regionen. Maar, denkend aan Bert van Till, er zijn belangrijker zaken om bij stil te staan.

Wiert Vos
22-01-2018

Uitslag DAC1 - Bedum: 5 - 3

 


 

 

DAC -Staunton 3
Nosbo bekercompetitie, ronde 1, maandag 20 november 2017

DAT ZIJN WEER DIE ……………

Jan floot het deuntje toen hij pardoes de zwarte dame van Wiert Vos van het bord mepte. Het betekende  1-0 voor Staunton 3 in de bekerwedstrijd tegen DAC. Vooraf leek het dat DAC de sterkere partij zou zijn maar onder de bezielende leiding van non playing Arie Verhoog heeft DAC een reputatie hoog te houden nl in de eerste ronde verliezen. Conform de verwachtingen van de overige toekijkende spelers voldeed het team dan ook aan de verwachtingen.

Nadat Jan Hollander Wiert Vos de hoek in had geschopt volgde een remise tussen Jaap de Graaf en Bert Steenhuizen. Bijna adelijk kwam Jaap de Graaf uit de opening maar een zeer sterke damezet neutraliseerde de stelling en remise was dan ook het logische gevolg.
Jaap Hettinga speelde ten Slavko Bagavac. De beer van de Balkan gromde wel maar beet niet, ook hier remise.
De laatste partij tussen Meeuwsen en Molenhuis eindigde in een overwinning voor de Stauntonspeler. Na eerst minder te hebben gestaan overvleugelde Meeuwsen zijn tegenstander.

Een verdiende, het komt een beetje moeilijk uit mijn strot, overwinning voor Staunton en DAC mag, als zovele jaren hiervoor, beginnen aan de bekerwinterslaap.

Wiert Vos
22-11-2017

Uitslag DAC1 - Staunton3: 1 - 3


 

 

DAC - Van der Linde
Nosbo klasse 1B, ronde 2, maandag 13 november 2017

Stevige overwinning DAC.

In de tweede ronde van de Nosbocompetitie kwam van der Linde uit Winschoten op bezoek. Traditioneel een sterke club maar het lijkt dat dit jaar het team zwakker is geworden. DAC had slechts één invaller. Bert van Till speelde voor Slavko  Bagavac.

De wedstrijd begon om 8 uur en om 8.05 was het eerste halfje binnen. In een bijna briljant gespeelde partij kwam Verhoog met zijn tegenstander met de typische Oostgroninger naam Kraweczyk remise overeen. Het eerste halfje was binnen.

Vos had een fout in de opening gemaakt. Dit kostte hem twee pionnen. De beide pionnen van zijn tegenstander kwamen tot d6 en e7 maar tegenstander Hoebe had te maken met een koning, open in het veld, opgejaagd door de dame wist Hoebe geen vluchtveld te vinden. Dus remise.

Door de hele avond achter een puinhoop te moeten zitten was er geen tijd de overige partijen te bekijken. Steenhuizen won afgetekend. In een Najdorf beheerste hij de theorie bezig en zijn tegenstander Kletter kreeg, ondanks het bezit van de twee lopers, geen kans. Henk Kloosterman speelde tegen de sterkste tegenstander uit Winschoten nl. Oord. Een gelijkspel was dan ook de logische uitslag.

Paul Klein speelde als invaller aan het vierde bord. Invaller kun je Paul eigenlijk niet noemen. Zijn resultaten zijn verbluffend. Ook nu. Hij wist te winnen van de Wey Peters. Vaak is Paul lof en eer toegezwaaid maar hij blijft de bescheiden Krewerder waar je altijd een beroep op kunt doen.

Ben Kuiper, weer terug in het eerste team, speelde remise tegen Jo Kraweczyk remise. De voormalige tijger van Termunten laat zien dat dit seizoen terdege rekening met hem moet worden gehouden.

Na lange tijd speelde Ties Molenhuis weer eens. Ook remise. Goed en degelijk. En dan als laatste, aan bord 8 Bert van Till. Als backspeler in een voetbalteam zou je Bert drie keer voorbij moeten, een enorme vechtlust. Gelukkig zien we Bert niet op het veld maar achter het bord. Hij wint zijn partij en blijft voor het schaken behouden. Hoewel, er gaan geruchten dat de FC zijn problemen in de achterhoede wil oplossen en dat de scouts in Delfzijl zijn gesignaleerd. Maar het blijven natuurlijk geruchten.

De volgende wedstijd is op 19 december tegen Lewenborg. In de hoop dat veel spelers deze avond vrij kunnen en willen houden stop ik met het verslag.

Wiert Vos
20-10-2017

Uitslag DAC 1 - Van der Linde: 5½ - 2½

 


 

 

Groninger Combinatie 5 - DAC
Nosbo klasse 1B, ronde 1, donderdag 19 oktober 2017

Terechte nederlaag DAC.

Het Jannes van der Wal centrum. Het middelpunt voor dammers en schakers. En dan is het toch jammer dat we met een verzwakt team dit centrum moeten bezoeken. Diverse spelers konden om diverse redenen niet spelen. Het gekke is dat nu al bekend is dat je niet kunt degraderen  je ook minder druk maakt over de sterkte van het team. Maar toch, het moet toch mogelijk zijn de enkele avonden die nodig zijn om de uitwedstrijden te spelen je vrij te maken.

Dit wil overigens niets zeggen over de rol die de invallers vervulden. Groninger Combinatie is een team die over de gehele linie gelijkwaardig is en de rating van de spelers schommelt tussen de 1600 en 1800. Halverwege de avond, een klein inspectietochtje gehouden langs de borden terugkerend met een optimistische gedachte dat een verrassing mogelijk was. Dit bleek inderdaad een te optimistische gedachte.

Piet Schellingerhout moest als eerste opgeven. Hij speelde tegen de zeer ervaren Annelies  van der Heuvel  en kreeg geen kans. Even later kwam Leunis Maas vertellen dat hij remise had gespeeld. Een positieve verrassing. Zijn tegenstander Ruigendijk bezit maar liefst 300 ratingpunten meer. Maas zal goed geslapen hebben. Harry Hofstee en Jan Groothof verloren. Geen schande, beide hadden sterke tegenstanders. De spelers aan de onderste vier borden behaalden dus een half punt. De eerste vier bordspelers wisten wat hun te doen stond. En dan, ja dan krijg je te maken of je een beetje geluk hebt en dit keer zat het beetje geluk bij de tegenstander. 

Arie Verhoog speelde tegen Nico Karsdorp. Onze eerste bordspeler probeerde door te drukken maar dit lukte niet. Remise was het logische gevolg. De partijen van Bert Steenhuizen en Slavko vertoonden overeenkomst. Beide partijen leken  evenwichtig maar na 1 zet in het middenspel sloeg de balans door naar hun tegenstanders Visser en Loos. Een beetje onverdiend maar dat hoort ook bij het schaken.

Als laatste speelde Wiert Vos. Hij kwam tot aanval en zijn tegenstander Pompstra moest verdedigen. Dit kostte iedere keer een pion en aan het einde had Vos 6 pionnen! meer. Pompstra liet zich toen maar mat zetten.

Een 6-2 nederlaag derhalve. Een beetje geflatteerd maar wel verdiend. Ons wacht de volgende  wedstrijd. Een thuiswedstrijd tegen van der Linde. En ik verwacht dan minder opzeggingen. De data zijn ruim op tijd doorgegeven. En de invallers nogmaals bedankt  voor hun sportieve medewerking.

Wiert Vos
20-10-2017

Uitslag Groninger Combinatie 5 - DAC 1: 6 - 2